TAGS
Alaska balenes creuers Enllaços ferris Fotos glaceres Indigenes inuit Llibres llops Mapes Notícies Ossos parcs nacionals pesca salmó Sobre Alaska Sud-est Alaska turisme viatges Viatjar Vídeos Yukon
Competició en llengua Yupiq

Competició en llengua Yupiq

La majoria de les llengües indígenes d’Alaska (i de la resta dels Estats Units i Canadà) estan patint per sobreviure a la presència de l’anglès. Diverses llengües s’han extingit recentment o bé estan en greu perill (amb escassos parlants nadius). Front aquesta situació, es fan intents de tota mena per aconseguir mantenir els parlants, especialment els més joves. En aquest cas, s’acaba de fer una competició entre els joves Yupiq, per veure qui lletrejava millor les paraules en aquest idioma.

Els Yupiq són un dels pobles Inuit (abans anomenats esquimals) que viuen al sud-oest d’Alaska. El seu idioma encara és viu, degut en gran part a la distància que viuen de les grans ciutats. No hi ha carreteres directes entre les comunitats Yupiq i Anchorage, per exemple. Cal volar per anar-hi. De tota manera, la transmissió de l’idioma s’està trencant, tothom veu l’anglès com la porta a feines que no tenen a les seves comunitats.

En els darrers anys, s’ha començat una lleu escolarització en Yupiq (algunes hores de classe en aquesta llengua), i per altra banda, s’ha fet un estàndard de la llengua, fortament dialectalitzada. I des de fa 8 anys, s’ha començat a fer aquest concurs perquè els nens puguin demostrar les seves habilitats en la llengua escrita. És una manera de donar prestigi al Yupiq (molts dels que el parlen no el saben escriure), que com l’anglès, passa a ser una llengua dels llibres. A veure si se’n surten!


Comparteix-ho:


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, , premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies