
05 nov. El retorn de les llúdrigues marines té conseqüències imprevistes
La llúdriga marina (Enhydra lutris) va ser gairebé exterminada al segle XIX. La caçaven a causa de la seva pell, ja que és l'animal que té més pels per centímetre quadrat. El pell la protegeix en les aigües fredes del Pacífic, i no té gairebé gens de greix. Per mantenir l'escalfor del seu cos, ha de menjar tota l'estona.
Us faig aquest brevíssim resum de la llúdriga marina per poder entendre el problema actual relacionat amb aquest animal. És una espècie protegida, i va ser reintroduida al sud-est d'Alaska el 1960 (400 exemplars). Ara ja en són més de 20.000. Però segueixen sent una espècie protegida, en tot cas, fins que en siguin més de 70.000 (les que si fa no fa es calcula que hi havia abans de començar a caçar-les). L'agència que regeix aquesta protecció és de nivell federal, amb criteris molt diferents que si fos l'estat d'Alaska qui s'encarregués d'aquest tema.
La indústria pesquera és molt important al sud-est d'Alaska. Hi ha moltes piscifactories, i sobretot, cria de crancs gegants i moluscs. Tot plegat, la dieta preferida de les llúdrigues marines. Suposo que ja aneu endevinant el problema. La creixent població de llúdrigues està afectant de manera directa a aquests negocis, que donen feina a molta gent. Es mengen crancs i moluscs, són com una plaga de llagostes per un pagès. I com que estan protegides, no saben com poden aturar el problema. Esperar-se a que siguin 70 i tantes mils per poder actuar no és la solució, no quedarà ni una explotació oberta. Ara mateix, només les poden caçar els nadius americans, però només per fer-ne productes d'ús tradicional amb la pell. I n'haurien de caçar moltes i moltes per mantenir les poblacions de llúdrigues per sota del que estan ara.
En resum, un cas més del xoc d'interessos entre les polítiques de protecció del medi ambient i la fauna (gestionades des de zones urbanes) amb indústries locals d'explotació del territori i del sector primari. Ho veiem en molts altres llocs. I si em permeteu, el fet que les llúdrigues siguin tan mones i simpàtiques, complica molt la solució.

+ Info: adn.com