TAGS
Alaska balenes creuers Enllaços ferris Fotos glaceres Indigenes inuit Llibres llops Mapes Notícies Ossos parcs nacionals pesca salmó Sobre Alaska Sud-est Alaska turisme viatges Viatjar Vídeos Yukon
Foto: Shane Iverson/KYUK

El riu Yukon s’està quedant sense salmons

El riu Yukon neix al nord de la Colúmbia Britànica, travessa el territori del Yukon, entra a Alaska, i desemboca a la mar de Bering, a prop de Nome. Són uns 2000 km. Al seu voltant s'hi han establert diferents tribus indígenes, que han viscut durant segles del gran recurs que els oferia el riu: el salmó. En pescaven en grans quantitats, l'assecaven, i se'l menjaven o intercanviaven per altres productes.

Segueix havent-hi una majoria de la població d'Alaska i el Yukon, indígena o no, que viu en una economia de subsistència. La pesca, la cacera, els petits horts, són la principal font de subsistència. El diner només entra durant curts períodes de l'any, normalment l'estiu, en feines relacionades amb el turisme o el manteniment d'infraestructures.

Des de fa 20 anys, els salmons que pugen a desovar pel Yukon són cada cop menys. A les parts més altes del riu, ja fa anys que gairebé no en veuen ni un, i s'ha prohibit la pesca de tota mena, inclosa la de subsistència. Això mateix està començant a passar a zones més baixes del riu. Els líders polítics indígenes tenen feines per fer entendre a la gent que no poden pescar més salmó. S'ha iniciat una important col·laboració entre els dos costats de la frontera, per controlar la pesca i els estocs de salmó. N'han de seguir arribant a la part alta del riu per poder garantir la reproducció del cicle.

No se sap segur perquè hi ha cada cop menys salmons. Es parla d'una malaltia, del canvi climàtic, de la sobrepesca a prop de la desembocadura del riu…

El més rellevant serà veure fins on pot arribar la col·laboració, per mantenir uns mínims de salmó. I com s'ho farà la gent per sobreviure, sense poder pescar salmó.

Podeu consultar aquí sota (+Info) l'article en anglès, que dona molts més detalls sobre la situació.

Autor: Francesc Nolla.

Comparteix-ho:
Tags:
,


Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, , premi l'enllaç per a més informació.

ACCEPTAR

Aviso de cookies